Vårt behov av myter – om bioaktuella X-men: Apocalypse

Sveriges anses vara ett av världens minst religiösa länder. Det betyder inte att vi inte behöver myter, eller sammanhängande berättelser. Myter och berättelser om hur saker och ting hänger samman behövs fortfarande. Unga finner sina universum i dagens populärkultur, i böcker och tecknade serier som sedemera blir filmer och TV-Serier. Stora universum som bygger upp en mytologi, berättelser som lånar och bearbetar klassiska mytologier som grekisk, nordisk samt sumerisk och som nästan alltid lånat sin moral från de stora världsreligionerna.

xmen apoc

På bio fortsätter just nu den för närvarande kanske största universumsagan – Marvels filmiska universum genom filmen ”Captain America: Civil War”. Bioaktuell är också en annan Marvelfilm som av rättighetsskäl har ett eget universum – ”X-men: Apocalypse”. Om ni studerar sagor och myter så är ”X-men: Apocalypse” en guldgruva.

För er som inte är bekanta med X-men så är det en berättelse som utspelar sig i en värld där det finns mutanter. Mutanterna har speciella krafter. De upplevs av många som ett hot mot mänskligheten. För att de är annorlunda, för att de inte passar in. Allt som kännetecknar ett tonårssliv.

Detta gör X-men utmärkt som utgångspunkt för att diskutera ”vi och dom”. Hur man skapar hot och hat där det inte finns något att vara rädd för. Att de nya X-men filmerna regisseras av en man som är homosexuell och jude – och är öppen med det är något som syns i filmerna. Tematiken berör förintelsen, att födas till annorlundaskap samt att ses som ett hot mot traditionella värden – allt finns i denna film. Det är även så att det finns mycket mytiskt innehåll i filmen att diskutera. För det första är X-men karaktärerna som ett modernt Olympen – med olika mutanter/gudar vars berättelser är intressanta utifrån olika moraliska frågor. Enbart i deras namn upptäcker man egenskaper och kopplingar till mytologi. Vad sägs om Cyclops, Phoenix, Archangel m.m. Filmen försöker sig även på att skapa en egen skapelsemyt och man kan använda filmen just som jämförelse med andra skapelseberättelser.

För någon som inte är bekant med X-men och de föregående filmerna står denna film mer på egna ben än t.ex. Captain America: Civil War. Som i varje god grekisk gudasaga finns här många karaktärer som fyller sina funktioner, men vars handlingar står för sig själva.

Vi har redan prövat och använt detta klipp i undervisningen:

Kom gärna till oss på föreläsningen ”Sagor och myter”. En föreläsning där vi diskuterar hur vi använder myter i dagens moderna värld. I film, i TV och på internet. Ett perfekt exempel till att visa hur kulturarvet lever och ständigt återberättas. På bio finner man just nu det bästa exemplet i ”X-men: Apocalypse”.