I samband med Göteborgs filmfestival anordnade femmorna på Vallhamra skola en egen filmfestival för att berätta om kommunens projekt Bok till film samt visa upp sina filmer. Reportern från Lokalpressen som var på plats blev berörd:
Under hösten hade Partille kommun ett större projekt med fokus på läslust. Ett projekt som bedrevs i alla Partilles skolor för årskurs 5 och 7. Vallhamra skolas femmor skapade kortfilmer som visades på skolans egen filmfestival.
– Jag är så stolt över alla elever och det arbete de har gjort, säger en rörd Anna-Karin Morkvist som är pedagog på skolan.
– Allt började med att vi hade högläsning, parläsning och boksamtal med fokus på olika lässtrategier utifrån boken “I väntan på mitt ovanliga liv” av Pär Sahlin. Eleverna läste med stor glädje både hemma och i skolan. Utifrån boken skapade eleverna många egna inre bilder som de sedan fick teckna/måla. Dessa blev en stor glädje för Pär att se när han kom på författarbesök, säger Anna–Karin Morkvist.
– Läsprojektet fortsatte sedan med ett filmskapande med temat ”Bok till film”. Vi fick då lära oss om film samt göra film under ledning av filmpedagogerna Linnea Fant och Julia Lagergren, fortsätter hon.
Eleverna skapade sedan egna korta filmberättelser utifrån boken “I väntan på mitt ovanliga liv”. Genom att gestalta med film gavs eleverna möjlighet att förstå hur text, ljud och bild samverkar för att förstärka ett budskap eller fånga en viss stämning. Eleverna tog filmarbetet på stort allvar, arbetade intensivt och filmerna blev fantastiska. Så fantastiska att de utmynnade i en egen filmfestival samtidigt som Göteborgs filmfestival pågick.
NÄR LOKALPRESSEN KOMMER till Vallhamra skola är det fullt med föräldrar och röda mattan är utlagd i trappan med en blomsterklädd portal som alla elever får paradera genom till föräldrarnas jubel. Efter en presentation av kvällens program fick vi följa med eleverna till respektive klassrum där varje klass hade gjort fem filmer. Eleverna hade filmat, regisserat, skrivit manus och varit skådespelare. Efteråt träffade jag några av eleverna som fick berätta om projektet.
Hur var det att göra film?
– Jätteroligt, säger de alla i kör. Alla borde få testa på att göra det. Vi har lärt oss jättemycket om både hur man regisserat, skrivit manus och hur det är att vara skådespelare.
Men ni kan väl allt om Snapchat och Tiktok? Där gör man ju också film, så detta kan ju inte varit så svårt?
– Jo, det är mycket svårare än vad man tror, säger Aron. På Tiktok så är det färdiga danser eller rörelser så då ställer man bara upp mobilen och gör samma rörelser som alla andra, tillägger Amanda.
– Här behövde vi lära oss att filma i olika vinklar och avstånd. Eftersom vi inte heller fick prata i filmerna så var vi tvingade att agera extra tydligt för att man skulle förstå innehållet, fortsätter hon.
Vad var svårast?
– Att få in känslan när man var skådespelare eftersom vi inte fick prata, säger Pelle.
– Jag tyckte det var väldigt svårt att redigera filmerna, där var man verkligen tvungen att koncentrera sig, men det var ju också väldigt kul, säger Elsa.
Var det pinsamt att vara med i filmerna, eller att visa dem för alla klasskamrater?
– Nej inte alls när vi spelade in dem, kanske lite efteråt när vi skulle visa filmerna för alla andra. Fast det var nog mest för att man var lite nervös och ville att filmerna skulle bli bra, säger de gemensamt.
Elevernas filmer var otroligt välgjorda, det var svåra teman som togs upp som mobbing och kärlek, något som är svårt även för vuxna att prata om. Eleverna gjorde detta med bravur och under hela kvällen visade dem ett härligt engagemang och glädje över vad de åstadkommit.
När utsänd reporter traskade hemåt var det med en varm känsla i kroppen, något knattelag tränade fotboll på fotbollsplanen vid skolan med hjälp av engagerade föräldrar och även om nyheterna fylls av krig och elände är livet ganska gôtt ändå. Tack till Vallhamra skola för inbjudan och vi syns när ni vinner guldbaggar i framtiden.
Denny Bågenholm
denny.bagenholm@lokalpressen.se
Du kan läsa reportaget i sin helhet här. Vill du vet mer om vårt Skapande skola-projekt Bok till film? Klicka här. Om du arbetar med äldre åldrar kan föreläsningen Sagor och myter vara intressant.