Den 24-31 oktober inträffar den globala veckan för medie- och informationskunnighet (MIK). Som en del av det nationella nätverket MIK Sverige vill vi uppmärksamma vikten av medie- och informationskunnighet i dagens föränderliga medielandskap.
Den globala MIK-veckan är ett initiativ från Unesco och äger rum årligen. Syftet är att uppmärksamma och sprida vikten av medie- och informationskunnighet till breda målgrupper. Veckan uppmärksammas över hela världen mellan den 24-31 oktober 2024.
Unesco och Hashemite Kingdom arrangerar även en global konferens den 30-31 oktober, som äger rum i Amman, Jordanien.
Läs mer om MIK-veckan på Unescos hemsida.
Filmpedagogerna Folkets Bio är medlem i MIK Sverige
MIK Sverige är ett nätverk av 24 myndigheter och organisationer som arbetar för att genom samverkan utveckla kunskap, stärka kvaliteten och effektivisera arbetet inom MIK-området. Därigenom syftar vi till att stärka medie- och informationskunnigheten hos alla i Sverige.
Medie- och informationskunnighet stärker människan
När allt mer offentlig debatt och kommunikation sker digitalt är medie- och informationskunnighet väsentligt för att kunna navigera i vardagslivet och vara en medveten medieanvändare. Medie- och informationskunnighet handlar om att förstå mediernas roll i samhället och att kunna finna, analysera och kritiskt värdera information. Det handlar även om att kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier och sammanhang.
Begreppet har ofta kommit att likställas med källkritik och källtillit, men är betydligt bredare än så. Det är ett område i utveckling, eftersom teknik och medieanvändning ständigt förändras.
Öka dina kunskaper i medie- och informationskunnighet genom att ta del av våra pedagogiska resurser och utbildningsmaterial som du hittar här, MIK Sveriges kunskapsbank, samt genom en kort sammanfattning av MIK-begreppet nedan: