Presentation och ny filmhandledning!

Presentation och ny filmhandledning!

Idag öppnar Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF, i Malmö med filmen Tottori! Sommaren vi blev superhjältar. Detta är en film som Mikael Kowalski har skrivit filmhandledning till samt spelat in en kort presentation av. Spana in och inspireras!

Här hittar du filmhandledningen!

Presentation av filmen och filmhandledningen:

Trailer för filmen:

Super Bowl och reklam!

Super Bowl och reklam!

Som du säkert vet var det Super Bowl i natt – och reklamen var rätt blandad. Reaktionerna likaså. Mikael har kollat in samtliga reklamfilmer och summerar sina tankar och tips.

För det första och viktigaste: I år kostade reklamen 5.5. miljoner dollar.

I övrigt var trenderna att:

  • satsa på nostalgi för människor i åldern 30-55.
  • dissa 2020.
  • göra anti-reklam (speciellt om man är svensk).
  • eller att göra reklam att man inte gör reklam, typ.
  • förklarande reklam – alltså att förklara sin produkt verkar fortfarande vara en reklamtrend…

Så för att sammanfatta: Årets bästa var en reklam som inte var reklam – och som vanligt levererade Budweiser m.fl.

Amazon fortsätter göra intressant och poppis reklam. Denna, på temat förklarande reklam, var intressant då man inte skulle kunna göra den tvärtom åt 2021. Det hade inte kunnat vara en man som använde en kvinna på samma sätt (en intressant övning är att byta ut Michael Jordan mot t.ex. Scarlett Johanson).

Toyotas reklam är snygg, bra och intressant – och populär: 

Denna är intressant som exempel på hur gör man kan göra intressant blöjreklam…  

Här är en reklamfilm som Budweiser gjorde om att de inte skall göra reklam i år (vilket de ändå gjorde; den första reklamfilmen jag skrev om). Denna film publicerades i egna deras kanaler, främst på YouTube. 

På temat politisk reklam – i mitt tycke en rätt dålig reklam – men målgruppen verkar älska den, så vem är jag att peka finger…

Och slutligen… två till:

Denna reklam har en intressant genrelek: 

Och denna tyckte många var roligast i år. Här är både Sverige och Norge med: 

Våra reklamföreläsningar uppdateras kontinuerligt – och kan genomföras på distans! Vill du veta mer om våra reklamföreläsningar? Klicka här. Vill du boka en reklamföreläsning direkt? Skicka ett mail till: mikael @ filmpedagogerna.se

Våra samlade, öppna pedagogiska resurser

Våra samlade, öppna pedagogiska resurser

Idag, måndagen den 23 november, deltar vi på Internetdagarna under programpunkten Bildens makt tillsammans med Statens medieråd och Svenska filminstitutet. Efter vår föreläsning presenterar Johan lite mer övergripande hur vi jobbar. Han nämner flera olika resurser som vi väljer att samla även här, ifall någon missar en länk eller hänvisning.

Påverka med film – en utbildningsserie bestående av fyra korta avsnitt och en handledning som vi gjorde för ABF.

Reklamfilmens fantastiska värld – en utbildningsserie som vi gjorde åt Konsumentverket.

Berättandets grammatik – en utbildningsserie som vi gjorde åt Skolverket, Multimediabyrån.

Vad är MIK? – en summering av MIK-begreppet på 90 sekunder.

Skapande skola – en kort informationsfilm om hur vi jobbar med filmskapande i grundskolan.

Arbeta vidare med film – ett sprillans nytt häfte som summerar några av de metoder som vi använder. Detta är ett material som håller på att sammanställas, så håll ögonen öppna! Vi lägger in mer innehåll allteftersom.

Integration genom film – Ett häfte som summerar om hur några olika aktörer i Sverige arbetar med film för att stärka individer och skapa gemenskap.

Film i förskolan – Några konkreta tips på hur film kan användas i förskolan.

Några filmhandledningar som vi har gjort.

Fler distansmöjligheter!

Fler distansmöjligheter!

Allt fler efterfrågar föreläsningar och fortbildningar på distans – och självklart löser vi det! Vissa föreläsningar är lättare att ha på distans än andra. Källkritik och Shakespeare är t.ex. lättare. Normer och värderingar är klurigare eftersom den föreläsningen behandlar frågor som vi hellre pratar om med en grupp i taget och på plats.

Jobbar du på grundskola? Klicka här för att se vilka lärarfortbildningar vi erbjuder.

Jobbar du på gymnasium, högskola/universitet eller bibliotek? Klicka här för att se vilka elevföreläsningar vi erbjuder. Klicka här för att se vilka fortbildningar vi erbjuder.

Jobbar du på bibliotek, folkhögskola, kommun eller förvaltning? Klicka här.

Jobbar du på företag? Klicka här.

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor! Ta hand om er i vintermörkret.

Välkommen till webinariet Världens bästa skolbibliotek!

Välkommen till webinariet Världens bästa skolbibliotek!

Den siste november kommer utredningen “Stärkta bibliotek och läromedel” vara klar. Dagen efter, dvs. den 1 dec, bjuder vi och våra samarbetspartners in till ett webinarium för att ta del av resultat och slutsatser av utredningen. Vi avslutar förmiddagen med ett panelsamtal med Gustav Fridolin, särskild utredare, Maria Ringbo, Ulrika Centerwall, Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask.

Du anmäler dig här!

Här hittar du inbjudan i pdf-format. 

Kostnadsfri fortbildning

Kostnadsfri fortbildning

Välkommen till ett webinarium om vad medie- och informationskunnighet (MIK) kan innebära för dig som arbetar på högstadiet eller gymnasiet! Du kommer att slås av hur mycket MIK som redan görs i klassrummet, men du kommer också att få med dig nya verktyg och kunskaper att använda i undervisningen.

Digital källkritik, sociala medier, nyheter, reklam, propaganda, film, integritet och medieägande, demokrati och yttrandefrihet, representation, bildens makt, mediekonsumtion och deepfakes – MIK-begreppet är brett och i ständig rörelse.

Datum: 2020-10-08

Tid: 13:00 -16.00 

Målgrupp: Högstadie- och gymnasiepedagoger samt skolbibliotekarier

Plats: Zoom

Du anmäler dig här!

Den digitala förskolan – webinarie 13:e maj

Den digitala förskolan – webinarie 13:e maj

Tillsammans med Mediapoolen bjuder vi in till ett kostnadsfritt fortbildningstillfälle på temat digitalisering i förskolan. Förmiddagen bjuder på spännande projekt, förhållningssätt utifrån styrdokument och barns mediekonsumtion, konkreta övningar, smarta verktyg och roliga prylar.

Du anmäler dig här.

Är du nyfiken på vad vi kan erbjuda för fortbildning och workshops i förskolan? Klicka här.

Hoppas att vi ses!

Distansundervisning – några MIK-tips!

Distansundervisning – några MIK-tips!

Coronaviruset har påverkat oss alla. För gymnasiet innebär det hemundervisning. Coronaviruset är en pandemi – men vi befinner oss även i en infodemi. Därför kommer här lite tips för att klara att vara hemma i kombination med att utbilda sig i källkritik och bli medie- och informationskunnig.

På Youtube kan ni gratis se serien Networld – från PBS – just nu finns två avsnitt tillgängliga där. Historikern Niall Ferguson går i denna serie igenom hur nätverk fungerar och hur de historiskt fungerat. Nätverk och spridning är givetvis ämnen som är enormt aktuella i tider av pandemi och infodemi.
Passar för undervisning i historia, religion, biologi, matematik, engelska och svenska.

På SVT Play kan ni kolla in båda avsnitten om bolaget Amazon – ett av världens största bolag, med en ägare som är världens rikaste person. Hur ser deras affärsidé ut? Vad är det som generar inkomster i dagens värld?
Passar för undervisning i historia, matematik, engelska och svenska, ekonomi.

På SVT Play kan ni även se den utmärkta serien A.I.- hot eller möjlighet?
A.I. påverkar det mesta vi gör idag. Enorma företag som Google, Facebook och Amazon bygger sina verksamheter på A.I. Det pågår även en maktkamp mellan två av världens största länder gällande A.I. I tider av en pandemi är det intressant att jämföra hur två länder använder sig av teknik för att t.ex. bekämpa en pandemi.
Passar för undervisning i historia, matematik, ekonomi, engelska och svenska.

På HBO finns en riktigt bra dokumentär som heter After Truth – Disinformation and the cost of fake news. Denna dokumentär visar på behovet av källkritik. Dokumentären tar upp effekterna av fake news, konspirationsteorier och hur det påverkar allt från vanliga människor till politiker och i förlängningen demokratin.
Passar för undervisning i historia, engelska och svenska.

Distansundervisning i källkritik – några tips!

Distansundervisning i källkritik – några tips!

Lektionstips till er distansundervisning:

I dessa tider av kris är källkritik viktigare än någonsin. Så som första uppgift: Be eleverna läsa på om källkritik.

Krisinformation.se (som är en samling av krisinformation från svenska myndigheter) har skapat denna film om digital källkritik – Be eleverna titta igenom den.

På Krisinformation.se finner man deras sida om ”Källkritik och behovet av källkritik vid kriser. På denna sida finns en checklista att använda. Be eleverna använda checklistan för att granska t.ex krisinformation.se. 

På Statens medieråds sajt finns också mycket material som berör källkritik.
På dessa sidor finner ni fler övningar, mer utbildningsmaterial och kopplingar till läroplanen i era specifika ämnen. 

Statens medieråd har även skapat ett otroligt bra undervisningsmaterial som heter ”Bilder och verkligheter – Visuell gemenskap på nätet” – om bilder och hur det påverkar vår oss. Materialet är aktuellt, med många goda exempel som berör digital källkritik. Materialet finns som powerpoint eller ni kan använda det från nätet. Materialet har lärarhandledning – med tydliga kopplingar till läroplanen. Materialet lämpar sig väldigt bra för distansundervisning – ni hittar materialet här!

Statens medieråds pod, Medborgarpodden, tar också upp faktagranskning och digitala fotspår i dessa coronatider – den kan ni lyssna på här!

Dagens distanstips: Sagor, myter och populärkultur

Dagens distanstips: Sagor, myter och populärkultur

Dagens distanstips: Be eleverna lyssna på ett eller flera avsnitt av podden Mytologier, prata med en klasskamrat om det och sedan skriva ner något eller några saker som de tyckte var extra lärorika/intressanta/spännande/konstiga. Kanske kan de hitta någon koppling till dagens samhälle och deras eget liv och vardag, såsom synen på ödet, spökhistorier, budskap i olika typer av berättelser, kvinnligt/manligt, konspirationsteorier m.m.?