Distansundervisning – några MIK-tips!

Coronaviruset har påverkat oss alla. För gymnasiet innebär det hemundervisning. Coronaviruset är en pandemi – men vi befinner oss även i en infodemi. Därför kommer här lite tips för att klara att vara hemma i kombination med att utbilda sig i källkritik och bli medie- och informationskunnig.

På Youtube kan ni gratis se serien Networld – från PBS – just nu finns två avsnitt tillgängliga där. Historikern Niall Ferguson går i denna serie igenom hur nätverk fungerar och hur de historiskt fungerat. Nätverk och spridning är givetvis ämnen som är enormt aktuella i tider av pandemi och infodemi.
Passar för undervisning i historia, religion, biologi, matematik, engelska och svenska.

På SVT Play kan ni kolla in båda avsnitten om bolaget Amazon – ett av världens största bolag, med en ägare som är världens rikaste person. Hur ser deras affärsidé ut? Vad är det som generar inkomster i dagens värld?
Passar för undervisning i historia, matematik, engelska och svenska, ekonomi.

På SVT Play kan ni även se den utmärkta serien A.I.- hot eller möjlighet?
A.I. påverkar det mesta vi gör idag. Enorma företag som Google, Facebook och Amazon bygger sina verksamheter på A.I. Det pågår även en maktkamp mellan två av världens största länder gällande A.I. I tider av en pandemi är det intressant att jämföra hur två länder använder sig av teknik för att t.ex. bekämpa en pandemi.
Passar för undervisning i historia, matematik, ekonomi, engelska och svenska.

På HBO finns en riktigt bra dokumentär som heter After Truth – Disinformation and the cost of fake news. Denna dokumentär visar på behovet av källkritik. Dokumentären tar upp effekterna av fake news, konspirationsteorier och hur det påverkar allt från vanliga människor till politiker och i förlängningen demokratin.
Passar för undervisning i historia, engelska och svenska.