Tala film – tala liv – samtalsmetoden som ger nya perspektiv

Tala film - tala liv

Förra veckan träffade vi bibliotekarier, pedagoger, filmare, en gymnasieklass samt Folkets bio-medlemmar i Umeå för att utbilda dem i metoden Tala film – tala liv. Tala film – tala liv är en samtalsmetod som utgår från den personliga upplevelsen av filmen utifrån tre nycklar – en känsla, en person och en scen – där deltagarna tränar på att lyssna, berätta och att ställa nyfikna frågor utan att döma. Deltagarna delar med sig precis så mycket eller så lite som de vill.

Fördelen med just denna samtalsmetod är att den fungerar utmärkt för alla konstformer, till exempel är den jättebra när det gäller litteratur. Tala film – tala liv är utvecklad av Svenska kyrkan och Sensus tillsammans med oss. (Läs mer om Tala film – tala liv här.)

Målet med utbildningen i Umeå var att förbereda kursdeltagarna på att själva hålla filmsamtal utifrån metoden, så det var precis det de fick göra. När vi gått igenom lite filmteori och samtalsmetoden delades deltagarna in i grupper som blev tilldelade varsin kortfilm. Sedan fick de tid att förbereda egna filmsamtal som de skulle hålla med oss andra.

Vi ville använda lokalproducerad film samt Folkets Bio-filmer som kunde sammanlänkas i ett övergripande tema. Följande kortfilmer (varav en musikvideo) hann vi samtala om: Vi var barn då, Shower boys, Skolsyrran, Memodom, I väntan på döden, Jag skiner inte utan er mina bröder, The light.

Tack till Film i Västerbotten, Regionbibliotek Västerbotten och Folkets Bio Umeå som gjorde detta projekt möjligt!

Vill du boka en utbildning i samtalsmetoden Tala film – tala liv? Kontakta oss på info(a)filmpedagogerna.se. Om din organisation är verksam i Västra Götaland kan ni även söka arrangörsstöd. Kontakta då kultursamordnare i din kommun.