Läsfrämjande genom film i Partille kommun

Nu har vi inlett vår del i Partille kommuns läsfrämjandeprojekt. Den som valde boken “I väntan på mitt ovanliga liv” verkar ha gjort ett väldigt bra val! Alla elever och lärare som vi har träffat hittills har verkligen tyckt om boken och uppskattat författarsamtalet. För vår del fortsätter även projektet en bit in på 2023, så vi kan inte ge några slutliga omdömen än, men hittills tycker vi att det har varit ett väldigt roligt och lyckat projekt!

Så hur är projektet Partille stories upplagt? Alla elever i årskurs 5 i Partille kommun har läst en bok som heter “I väntan på mitt ovanliga liv” av Pär Sahlin. Klasserna har även fått träffa författaren Pär Sahlin och fått ställa frågor till honom. Nu inleds filmdelen av projektet: Eleverna ska få göra egna kortfilmer utifrån innehållet i boken.

Vår del av projektet består i två träffar med varje klass: Först två timmar filmteori med fotoövning och redigeringsövning samt flera exempel på hur böcker översatts till film utifrån urval och konstnärliga val. Mellan tillfällena planerar eleverna sina filmberättelser och förbereder sig inför filmdagen (i mindre grupper) tillsammans med ordinarie lärare. När vi kommer tillbaka är det dags för filmning, redigering och filmvisning (under fem timmar).

Eleverna får tre olika alternativ när de ska göra film:

  • Att skapa en egen berättelse med början, mitten, slut, utifrån något av bokens teman (mobbning, kärlek eller att få vara sig själv)
  • Att skapa en film utifrån ett händelseförlopp i boken (rädslan för Viggo eller kärleken till Narin).
  • Att filmatisera två scener ur boken och beskriva de karaktärer som är med

Vill du läsa mer om våra Skapande skola-projekt Bok till film? Klicka här.