Tips: Serier som bygger på böcker – och tv-spel!

Nuförtiden skapas många TV-serier baserade på populära böcker och bokserier. Under 2023 kom många serier som är baserade på tidigare publicerade verk. Flera av dessa var riktigt, riktigt bra oavsett om du känner till originalet eller inte. Här våra favoriter:

Silo (Apple TV) – baserad på Hugh Howeys noveller. Riktigt bra serie som utspelar sig i en silo under jorden efter en katastrof. Serien är kombination av klassisk sci-fi med deckare och thriller. Välspelat, snyggt filmat och spännande om hur människor agerar i extrema förhållanden.

Slow Horses (Apple TV) – baserad på Mick Herrons böcker. Herron anses vara Le Carrés litterära arvtagare. Tv-serien är nu inne på sin tredje säsong och är en fröjd för alla som gillar brittiska TV-serier – speciellt sådana med spänning. Fantastiskt välskrivet men framförallt är skådespeleriet i absolut toppklass. Gary Oldman är en makalös skådespelare, men han har nog faktiskt aldrig varit bättre än här, som avdankad MI5-chef. Denna serie kommer ni verkligen vilja ha mer av så fort den tagit slut.

Percy Jackson and the Olympians (Disney+) – baserad på Rick Riordans bokserie. Denna bokserie är faktiskt mycket bättre än sitt rykte. Elakt brukar den kallas ”Harry Potter med gudar” men det är att göra den en otjänst, för serien har många spännande och positiva aspekter som Potter saknar. Böckerna är bra mycket bättre skrivna rent språkligt. Själva grundidén att barn som anses vara speciella – med diagnoser – faktiskt är hjältar, de fungerar bara inte i vår tråkiga värld. Tv-serien och böckerna lyckas återberätta och ge kännedom det antika Grekland – dess kultur, deras gudar och deras berättelser. Så med denna serie har Disney gett en julklapp till alla de lärare som vill undervisa om sagor, myter, antiken, historia, demokrati samt klassiska gudasagor. Kanske få eleverna att läsa dessa och de 30-tal andra böcker på samma tema. 

The Power (Amazon) – baserad på bok. The Power är en mycket spännande bok som med rätta både vunnit priser och hyllats av kritiker. Berättelsen utspelar sig i en nära framtid där kvinnor börjar utveckla en kraft. Denna kraft förändrar maktbalansen i världen. Både boken och tv-serien ställer väldigt många spännande frågor om makt och relationer kopplat till politik, familj, skola, manligt och kvinnligt – över hela världen. För dig som känner att Handmaid´s Tale är lite väl tung och saknar hopp, så är denna serie på liknande tema men med mer utopiska inslag. 

Ondskan (TV4 Play) – baserad på Jan Guillous bok. Många lärare använder sig fortfarande av filmen från 2003. Inget fel i det. Denna nya TV-serie kan ju genom sin längd ha med många av de delar som saknas i boken. Serien är våldsammare än filmen, men det är även boken och bokens budskap. Så vill du ha en TV-serie som matchar en väldigt populär bok. Kolla in Ondskan.

Händelser vid vatten (SVT Play) – baserad på Kerstin Ekmans bok. Sveriges duktigaste filmskapare heter Mikael Marcimain. Han har redan skapat några svensk films bästa verk baserade på böcker. Nu gav hand sig i kast med Kerstin Ekmans bok. Som vanligt får vi vad vi alltid får från Marcimain: en otrolig känsla för dekor och detaljer, grymt bra skådespeleri och röstarbete och fantastisk musik och ljuddesign.  Nu finns även Marcimains fantastiska Upp till Kamp från och med i år på SVT Play, en serie som är otroligt sevärd.

Det sista litterära tipset är kanske det allra bästa: Mike Flanagan har redan skapat många tv-serier baserade på flera av litteraturens stora skräckklassiker. Men med Huset Ushers undergång (Netflix) har han nog skapat sitt Magnum opus. Ramberättelsen är hämtad från Poes bok men varje avsnitt är en tolkning av Poes mest kända noveller. Som alltid när det är Flanagan är det här vansinnigt snygg och fantastisk dialog, storartat skådespeleri (från en ensemble som han likt Bergman ständigt återanvänder) och skrämmande – samt väldigt aktuellt. Hos Flanagan är det mest skrämmande inte spöken, monster och katter – det skrämmande är de människor med makt som styr vår värld. Alla Flanagans tidigare litterära adaptioner finns på Netflix om du missat dessa.

En del tv-serier bygger på annat än böcker, såsom tv-spel som Last of Us (HBO Max). Denna dystopiska tv-serie charmade både spelare och icke-spelare. Avsnitt 3 är en av de finaste kärleksskildringarna du kommer se 2023. Last of Us är ett utmärkt exempel på att tv-spel numera skapar berättelser som är minst lika bra förlagor som böcker och teater.

På HBO Max kan man även se tv-serien Fargo där man varje säsong gör nya tolkningar av filmen med samma namn. Otroligt underhållande och sevärt om hur man med samma ingredienser ständigt kan berätta nytt.