Tips: serier om AI

2023 har varit året då AI slog igenom stort – på alla tänkbara sätt. Bland annat var det en av huvudorsakerna till både manus- och skådespelarstrejk i USA. Men 2023 var även året då AI var en viktig komponent i flera av årets bästa tv-serier. Som du säkert vet föreläser vi en hel del om dessa ämnen så hör gärna av dig om du och dina kollegor vill ha föreläsningar om AI.

Den kanske mest intressanta och mest speciella var tv-serien Mrs Davis (HBO Max) som är skapad av en av tv-världens främsta: Damien Lindelof (Lost, Watchmen, Leftovers). Serien är, minst sagt, speciell. Eller vad sägs om en nunna och en rodeoclown som bestämmer sig för att förstöra den heliga graalen innan en ond AI gör det. Låter det märkligt? Ja, men det är fullt logiskt i denna serie som ständigt är underhållande och som ställer många stora frågor om oss människor och vårt förhållande till teknologi och tro.

Vill man ha mer klassisk sci-fi så kom Stiftelsen/The Foundation (Apple TV) med en andra säsong. Serien, som bygger på Isaac Asimovs böcker, lyckas i sin andra säsong ställa de riktigt stora frågorna: om att skapa, forskning, kärlek, föräldraskap och inte minst den eviga frågan om vad det innebär att vara människa. Det är snyggt, påkostat och troget sin litterära förlaga. Och ja, det har väldigt mycket med AI att göra. Se serien kommer du förstå.

Om du gillar true crime och deckare till julledigheten så rekommenderas verkligen Murder at the End of the World (Disney+). Denna tv-serie är oerhört smart på alla sätt och vis. Ett klassiskt pusseldeckarupplägg med ett gäng ”stora tänkare” som hamnar i ett hus mitt ute i ingenstans på Island. Givetvis börjar folk dö och frågan är vem som är mördaren och varför. Serien utspelar sig flera tidsplan; en del är baserad på en ”True crime”-undersökning och morddelen på Island utspelar sig i högteknologisk fästning där tekniken spelar en stor roll. 

Den tv-serie som nog flest personer tänker på gällande relationen mellan teknik och människa är Black Mirror (Netflix). Black Mirror har ofta varit kusligt duktig på att peka ut flera av de problem som ny teknik skapar. En ny säsong kom i år och som vanligt var flera avsnitten riktigt intressanta som inledning till olika moraliska och filosofiska samtal. Speciellt avsnittet Joan is awful, som kom ut innan strejkerna, har så här i efterhand visat sig väldigt profetisk.

Rabbit Hole (SkyShowtime) är en serie som ligger enormt mycket i tiden. Vad händer med oss människor när vi blir medvetna om att vi inte längre kan lita på det vi ser? Tänk om en del av det vi tror är konspirationsteorier inte egentligen är det, samtidigt som det vi tar för sanning är påhittat. Det taär en actionfylld serie som utspelar sig i en mycket nära framtid – eller kanske redan i nutid?

Slutligen: Class of ’09 (Disney+) – en serie som utspelar sig i tre tidsperioder. Det handlar om en grupp personer som år 2009 utbildar sig till FBI-agenter. Berättelsen utspelar sig i nutid och i en nära framtid där AI har tagit över i stort sett allt polisarbete så att folk döms innan de hunnit begå brott. Tänk När lammen tystnar möter Minority report. Det är oerhört snyggt filmat, väldigt välspelat och borde vara en tv-serie som är en given referenspunkt utifrån vår politiska vardag. 

Som du säkert känner till föreläser vi en hel del om ovan nämnda ämnen, så hör gärna av dig om du och dina kollegor vill ha föreläsningar om AI!