Tips: Serier att titta på under jul

Ett år är snart till ända och ni lärare väntar ett mycket välförtjänt jullov. Vi på Filmpedagogerna tänkte passa på att komma med lite tips på TV-serier att se under ledigheten: TV-serier som är riktigt bra TV-serier men där man kan förena nytta med nöje.

Först ut två TV-serier på temat medier – väldigt olika serier men båda väldigt intressanta: Succession (HBO Max) och The Morning Show (Apple TV). Båda serierna handlar om maktkamp i två fiktiva mediekonglomerat med många kopplingar till saker som utspelat sig i amerikanska medier. De är dock berättade på olika sätt.

The Morning Show utspelar sig på en klassisk TV-kanal i USA (tänk CBS, NBC eller ABC). Första säsongen byggde på de olika MeToo-skandaler i USA som briserade i tv-branschen. Säsong 3 – årets säsong – fokuserar på dagens mediesituation när ägare från stora teknikbolag tar över gamla medier. Huvudpersonen har väldigt många likheter med Elon Musk. Serien utspelar sig i relativ nutid och nutida nyhetshändelser är fond till TV-seriens händelser. Välspelat, välskrivet och många intressanta dilemman att fundera på kopplade till journalistik, integritet och dagens mediesituation.

Succession hade sin avslutade säsong i år. Succession handlar om en mediemogul och hans familj. Familjen Roy påminner om medievärldens mäktigaste familj: Murdoch. Till skillnad från The Morning Show utspelar den sig i ett fiktivt USA. Serien är oerhört välskriven och välspelad. Serien har jämförts med Shakespeares Kung Lear och det är en mycket adekvat jämförelse – både till tematik och stilistik. Det kanske låter lite krystat men om Shakespeare hade skapat konst i dag hade det varit som Succession. Detta är en TV-serie som kommer bli en del av det allmänna samtalet, referenspunkt och föremål för hundratals memes – väldigt lik den effekt som (bland annat) Shakespeares verk haft – och har än idag.