Mikael tipsar!

Smittspridningen och belastningen på sjukvården fortfarande är hög, men vi har inte glömt bort er. Vi längtar verkligen efter att träffas IRL. Vi erbjuder dock de flesta av våra föreläsningar på Zoom och jag tänkte passa på att tipsa om lite filmer och serier som ni kanske har missat och som tar upp intressanta och aktuella ämnen för skolan – och som vi gärna kommer och föreläser om.

På SVT finner ni dokumentärerna: Propaganda: Konsten att sälja en lögn och Sex eller Övergrepp.

Propaganda https://www.svtplay.se/video/30274170/propaganda-konsten-att-salja-en-logn


Propaganda: Konsten att sälja en lögn är en dokumentär om just propaganda. Den ger en historisk genomgång med flera exempel och bakgrunder till klassiska exempel. Den diskuterar även vad begreppet innebär idag 2021. En mycket användbar film till Historia, Samhällskunskap, Svenska, Engelska och Bild.
Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Reklamföreläsningen, Vi och Dom, Nyheter, Journalistik och Propaganda samt Digital Källkritik 2.0.
Filmen finns kvar till 16 september.

Sex eller Övergrepp https://www.svtplay.se/video/29786070/sex-eller-overgrepp


Sex eller Övergrepp är en norsk dokumentär som under en 1 timma tar upp olika frågor kring sexuella relationer. Främst om var gränserna går och hur vi förhåller oss till dessa gränser. Som man säger så klokt i slutet: ”För att inte hamna där (där man gått över gränsen) så kan det räcka med att tänka igenom dessa saker och ha en medvetenhet om gränser. För en del handlar det om vem man vill vara. Vill jag vara en som trampar över andras gränser eller inte.” Detta program är en utmärkt start för att börja tänka kring dessa frågor.
Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Normer och Värderingar samt Kvinnor och män i media.
Filmen finns kvar till 30 mars 2022.

På UR finns en ny säsong av Källkritikbyrån. Alla de nya avsnitten hittar ni här: https://kallkritikbyran.se/bli-battre-pa-kallkritik-pa-natet-med-kallkoll/.

Avsnitten är lagom långa för att se i skolan (eller på distans). Senaste säsongen handlar om journalistik, sociala medier samt felaktig information på nätet. Om ni missat den tidigare säsongen så handlade de om Covid och amerikanska presidentvalet. 
Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Källkritik 2.0 och Nyheter, Journalistik och Propaganda.
Klippen finns på YouTube så de är lätta att använda i Google-undervisning.

På Netflix finner ni tre aktuella och intressanta dokumentärer som kan passa er undervisning. Amend, Coded Bias: Digital diskriminering och This is not a game.
Det är bra att känna till att Netflix skriver att det är okej att använda deras dokumentärer i undervisning.
Läs mer här: https://help.netflix.com/sv/node/57695

Coded Bias https://www.netflix.com/watch/81328723
Filmen handlar om bias inom AI/algoritmer. Ni kanske tänker att det är ett väldigt smalt ämne. Men när allt mer digitaliseras och automatiseras så är det något som påverkar oss alla, mest hela tiden. Dokumentären tar upp flera exempel på problem med digital diskriminering och hur det i förlängningen kan påverka demokratin. 
Här finns intressanta frågor att diskutera i samhällskunskap och teknik och i samtal om värdegrund och mänskliga rättigheter. Passar till undervisning kring: Svenska, Engelska, Samhällskunskap, Matematik och Teknik. 

Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Normer och värderingar, Vi och Dom, Källkritik 2.0 och Nyheter, Journalistik och Propaganda.

Amend – https://www.netflix.com/title/80219054

Will Smith är ciceron i denna serie som handlar om det 14:e tillägget i USA:s konstitution. Vad har den med svensk skola att göra? Det är det tillägget som handlar om mänskliga rättigheter. Därför blir denna serie högintressant även för en svensk publik. Serien tar oss igenom hur olika grupper kämpat sig till rättigheter i USA:s historia. Från svarta, till asiater, invandrare, kvinnor till dagens HBTQ-rörelse. Vad innebär det att ha mänskliga rättigheter?
Serien passar utmärkt till lektioner om amerikanska inbördeskriget, amerikanska medborgarrörelsen, men även kvinnors rättigheter samt HBTQ-gruppers. Passar till undervisning kring Historia, Svenska, Engelska och Samhällskunskap. 

Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Vi och dom, Normer och värderingar, Källkritik 2.0 och Nyheter, Journalistik och Propaganda.

Not a game – https://www.netflix.com/title/81405383

TV-spel – bra eller dåligt? Denna dokumentär tar upp den frågan med ett öppet sinne. Det finns många nackdelar (som visas upp), men det finns också många fördelar. Det kan även vara en framtida karriär. Serien ger er bakgrund till TV-spelens utveckling från de första spelen till dagens värld där TV-spel är världens största medieuttryck. Man möter såväl spelare som föräldrar som reflekterar över TV-spelens utveckling och påverkan. 

Passar till undervisning kring: Svenska, Engelska, Samhällskunskap och Teknik. 

Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Vi och dom, Källkritik 2.0 och Nyheter, Journalistik och Propaganda.

HBO
På HBO finner ni just nu två intressanta dokumentärserier: QAnon: Into the storm och Exterminate all the brutes (Utrota varenda jävel).

QAnon: Into the storm

https://se.hbonordic.com/series/q-into-the-storm/1a77ea21-a813-4404-b302-645015d4d4ba/season-1/1b0daab1-cb29-45df-a972-531b3bccd249


Jag vet inte hur bra koll ni har på konspirationsteorin QAnon som fick stort genomslag under covidåret 2020. Denna lite röriga serie följer QAnons utveckling från 2017 till årets stormning av kongressen. Serien försöker även svara på mysteriet vem denna mystiske Q skulle vara. TV-serien fokuserar dock minst lika mycket på personerna bakom 4chan och sedan 8chan (där Q postade). Serien är också ganska mycket lika ostrukturerad som just 8chan. Den hoppar från stort till litet. Den blandar väldigt personliga stunder, med helikopterperspektiv och personliga vendettor. TV-serien är t.o.m. själv i sina stunder konspiratorisk. Men….

Den ger en bra överblick och historia bakom många kontroversiella messageboards – som 4chan och 8chan. Vi får följa dess skapare och grundares resa från de tidiga åren till totala frånsägandet av sajten – efter olika terrordåd. Den visar även upp många andra liknande rörelser och “konspirationer” som är intressanta att ha koll på för att förstå just spridandet av konspirationsteorier på nätet.
Passar till undervisning kring: Historia, Svenska, Engelska, Samhällskunskap och Teknik. 

Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Källkritik 2.0 och Nyheter, Journalistik och Propaganda.

Exterminate all the brutes (Utrota varenda jävel)
https://se.hbonordic.com/series/exterminate-all-the-brutes/f64f6393-0528-4fe1-9bc8-af885e27eb68


Denna serie i 4 delar är ett drömsamarbete – Otroligt begåvade filmregissören Raoul

Peck (I am not your Negro, som verkligen rekommenderas till undervisning) har skapat en modern, uppdaterad version av Sven Lindqvists bok Utrota varenda jävel. För er som inte läst Utrota varenda jävel (så gör det), så är det en bok om kolonialismens historia och dess effekter. Det är en bok som lånat sin titel samt sin berättarstruktur från Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta”. Som sådan är den oerhört spännande att diskutera inom litteraturen. Speciellt intressant är dessa böcker för jämförelse och diskussioner kring olika sorters litteratur samt att tolka litteratur utifrån olika perspektiv. 
I en tid då det diskuteras om ”cancel-culture”, kränkande ord, språkbruk m.m. så är denna serie en mycket välkommen bakgrund till mycket av debatten. Serien använder sig av flera intressanta berättargrepp där fiktion blandas med dokumentära bilder, personliga reflektioner och akademisk forskning. Om ni skall använda denna serie i undervisningen – se hela serien själva först. Både för att utbilda er själva men även för att kunna reflektera över frågorna innan ni möter eleverna. För denna serie är något så ovanligt som populärkultur som får en att reflektera över de stora livsfrågorna som: Vem är jag? Varifrån kommer jag? och Vem vill jag vara?

Passar till undervisning kring: Historia, Svenska, Engelska, Samhällskunskap och Teknik. 

Vill ni ha hjälp och fördjupning från oss på Filmpedagogerna så rekommenderar jag Vi och dom, Normer och värderingar, Källkritik 2.0 och Nyheter, Journalistik och Propaganda.